Creaţi-vă propriul vostru Snapshot

Ce titlu interesant – “Snapshot” . Probabil vă întrebaţi ce este acest “Snapshot”? Acesta este un joc drăguţ de societate pe care aproape oricine îl poate juca! Şi este foarte simplu.

Fiecare jucător primeşte un disc de lemn şi un set de cărţi care îi arată acestuia misiunea pe care o are de îndeplinit. Discurile care nu sunt utilizate (pot participa la acest joc între 2 şi 6 jucători, pentru fiecare fiind destinat un disc şi un set de cărţi), vor fi plasate aleatoriu pe placa de joc. Pe placă, sunt plasate şi alte obstacole. Atunci când este rândul unui jucător de a juca acesta întoarce prima carte din setul primit astfel încât să poate fi văzută sarcina ce trebuie îndeplinită, restul de cărţi vor rămâne cu faţa în jos, iar apoi acesta are nevoie să ajungă fie în locul în care poate obţine anumite beneficii (precum o tură extra sau o piatră preţioasă), fie la locul destinat de carte. Când sarcina este îndeplinită, cartea respectivă se pune deoparte, iar următoarea carte din set poate fi întoarsă.

Există câteva locuri active pe terenul de joc care-i pot permite jucătorului: să mute un anumit obstacol, să se debaraseze de una dintre pietrele preţioase, să întoarcă o extra carte din set sau să câştige o tură extra de joc. Iar în trei dintre colţurile de pe placa de joc poate obţine pietre preţioase de care are nevoie la final pentru a câştiga.

Cine câştigă? Cel care a îndeplinit toate sarcinile din setul de cărţi primit, a câştigat exact două pietre preţioase din fiecare dintre cele trei tipuri existente şi a revenit la punctual de plecare.

Ce face ca acest joc să fie şi mai interesant? Jucătorul  se poate mişca în jurul plăcii de joc (sau poate muta însăşi placa) şi are voie să mute discul doar prin lovirea acestuia cu mâna sau cu degetele, nu are voie însă sa-l împingă.

Ne-am gândit că acest element activ/în mişcare este tare simpatic, şi merită pus şi mai bine în evidenţă. Astfel am decis să creăm jocul la o dimensiune umană, astfel încât să fim cu adevărat obligaţi să ne mutăm locul în timp ce ne jucăm. Ceea ce totuşi nu am conştientizat încă de atunci, ci a fost să descoperim în timp ce ne-am jucat…a fost că, într-adevăr te pune în mişcare, iar o doză mare de energie este necesară, dar şi că este mult mai distractiv!

 Sunteţi interesaţi şi de cum puteţi crea Snapshot-ul la o mărime umană? Nu este prea dificil. Puteţi merge cu autobuzul (sau maşina) până la cel mai apropriat magazin de construcţii pentru a cumpăra de acolo o parte dintre lucrurile ce vă vor ajuta în confecţionarea jocului.

Veţi avea nevoie de:

- 4*scânduri, L= 1,5 m, l= 7 cm/fiecare (ca lungime, acestea pot fi mai mari dacă vă doriţi un joc mai mare!);

- 5*plăci de polistiren, cu grosimea în jur de 1,5 cm;

- 4*colţare de metal (acestea vă vor ajuta să fixaţi scândurile, astfel încât să formaţi o ramă) şi şuruburi pentru fixarea acestora;

- 1*şurubelniţă electrică.

Astfel:

 Scândurile, colţarele şi şurubelniţa vă vor ajuta la realizarea ramei.

Pentru realizarea discurilor, obstacolelor şi amplasarea jocului, veţi mai avea nevoie şi de câte o bucată din fiecare din următoarele materiale: cuter, compas, linie (pentru măsurat)/ruletă, bandă adezivă de culoare albă, carton, bandă dublu adezivă, scotch, marker şi hârtie colorată (7 culori diferite).

Şi ce urmează? Rama a fost partea cea mai uşoară. Acum este nevoie să faceţi discurile şi obstacolele din plăcile de polistiren.

Hotărâţi cât de mari vreţi să fie discurile. Ale noastre au avut în jur de 12 cm diametrul. Pentru realizarea discurilor veţi avea nevoie de câte două bucăţi rotunde de polistiren. Desenaţi 12 cercuri de diametrul dorit pe placa de polistiren. Tăiaţile cu ajutorul cuter-ului. Apoi le puteţi lipi două câte două cu bandă dublu-adezivă (aceata le va face să devină un pic mai grele), astfel încât să obţineţi la final 6 discuri. Puteţi da o culoare diferită fiecărui disc (în alegerea culorilor vă puteţi inspira din culorile ce vă apar şi pe cărţile de joc cu sarcini, ale jocului original), lipind pe acestea cercuri de hârtie colorată (atenţie ca cercurile de hârtie să fie mai mici în diametru decât discurile create anterior), lipiţi cercurile de hârtie pe discuri cu scotch. Acum aveţi 6 astfel de discuri!

Veţi avea nevoie şi de obstacole. Pentru acestea puteţi tăia patru pătrate din placa de polistiren (în jur de 20cmx20cm). Puneţi hârtie colorată pe acestea (în pătrate mai mici), şi lipiţi-le cu scotch.

Ultimul obstacol va fi un dreptunghi, în jur de 30-40cm lungime, şi 7 cm lăţime, realizat la fel ca discurile din câte două bucăţi de polistiren unite cu banda dublu-adezivă.

Sunteţi gata?

Acum este timpul să montăm jocul! Puneţi rama pe sol (asiguraţi-vă să nu fie covor sau iarbă sub aceasta). Încercaţi să găsiţi o suprafaţă pe cât se poate de plată. Delimitaţi colţurile cu bucăţi de bandă adezivă albă (ar trebui să fie de aceeaşi dimensiune). Puneţi o cutie de carton exact în mijlocul ramei (aceasta poate fi de dimensiunea celei originale a jocului Shapshot), puneţi ceva greu în aceasta, astfel încât să nu se mişte în timpul jocului. Puneţi şi obstacolele în spaţiul de joc. Puneţi indicatori de culoare în trei dintre colţurile ramei, cel de al patrulea va fi punctul de start/finish, – indicatori de culoare vor fi cercuri mici, în jur de 5 cm diametru (verde, galben şi albastru) ce vor fi lipite în mijlocul colţurilor delimitate anterior.

Gata? Acum puteţi da startul jocului! Puteţi folosi cărţile cu sarcini ale jocului original (aşa cum am făcut noi) sau puteţi crea proprile cărţi cu sarcini. Deasemenea, puteţi folosi din jocul original indicatori unei ture extra şi pietrele preţioase.

 Nu fiţi timizi! Plimbaţi-vă în jurul său, păşiţi în interior, apoi în exterior şi tot aşa! Jucaţi-vă! Distraţi-vă! Câştigaţi!

This entry was posted in Activitati, Board-game-evenings, Jocuri, Materiale utile pentru diferite activități, Resurse. Bookmark the permalink.